Kako vam pomagamo v Synovii?
Kako si lahko pomagate sami?
Kaj je zvin gležnja?

Kako vam pomagamo v Synovii?

Zvin gležnja je veliko bolj zahteven in dolgotrajen proces, kot si ljudje mislimo. V Synovii v zato naredimo natančen fizioterapevtski pregled, ki nam da informacije o poškodovanih tkivih. Poškodovane ligamente zdravimo z ultrazvočno in lasersko terapijo, ki pospešijo celjenje ligamenta. Na ligamentu delamo tudi prečno frikcijo, ki pospeši celjenje ligamenta in odpravljanju adhezij in brazgotin. Zaradi imobilizacije gležnja pride do zmanjšane gibljivosti, zato je izredno pomembna sklepna mobilizacija. Prav tako pa je pomembna proprioceptivna vadba oziroma stabilizacijske vaje, da okrepimo gleženj.

Kako si lahko pomagate sami?

Pri zvinu gležnja ravnamo po metodi RestIceCompresionElevation. Pomembno je, da prenehamo z obremenitvami. Kakršenkoli napor lahko samo poveča poškodbe gležnja. Poškodovani del moramo večkrat na dan (najmanj 4x) hladiti s hladnimi obkladki 15 – 20 minut. Nogo do kolen povijemo, da zmanjšamo možnost za nastanek krvnega strdka, ter dvignemo nad višino srca.

Gleženj večkrat dnevno tudi razmigamo v mejah bolečine. Pomembno je tudi, da izločimo možnost poškodbe kosti ali popolne rupture ligamentov, zato je smiselno narediti dodatne preglede (kosti: rentgen, ligamenti: MRI).

Kaj je zvin gležnja?

Zvin gležnja je zelo pogosta poškodba pri teku, skokih, hoji po neravnih površinah in ostalih dejavnostih. Povzroči jo vrtenje stopala prek njegove zunanje meje, zaradi česar se nategnejo in poškodujejo zunanje sklepne vezi.[/text_output]

Delite objavo