Vprašanje:
Pozdravljeni
Imam sina starega 15 let, pri katerem opažam da ima slabo držo.Sin se sicer ne ukvarja z nobenim športom,kar je še toliko slabše, Ker me skrbi, vas prosim,če mi lahko svetujete,kaj lahko naredim?Sem že razmišljala o nakupu kakšne opornice,katera bi mu pomagala ramena držati nazaj. A je tega zelo veliko, tako da ne vem,katera bi bila boljša.Prosim,če mi lahko svetujeta,kaj bi bilo najbolj primerno za njega,oziroma kaj lahko naredim,da se mu drža izboljša?Sin še raste,tako da upam,da še ni prepozno.

Hvala za odgovor in lp
Irena

Odgovor:
Spoštovani,
Najprej moramo objektivno ugotoviti, ali ima vaš sin res slabo držo in/  ali kakršna koli odstopanja od normalne drže predstavljajo tveganje za razvoj poškodbe ali motenj mišično-skeletnega sistema. Priporočamo Vam, da poiščete strokovnjaka, ki objektivno izvede oceno drže. Pri Synovii smo specializirani na področju ocene drže. Oceno drže naredimo s pomočjo sistema GPS400 (Global Posture System). Med postopkom ocene drže naredimo 2D fotografije in ocenimo držo z merjenjem v posebnem specializiranem računalniškem sistemu. To nam omogoča, da naredimo zelo natančne, objektivne odločitve o drži in se odločimo za najboljšo terapijo.
Načeloma smo zagovorniki aktivnih pristopov k korekciji drže. To pomeni, da držo korigiramo z individualno predpisanimi vajami; pacienti lahko vaje naredijo pod nadzorom v naši ordinaciji (zelo priporočljivo) ali pa pa jih naredijo doma, če so zato dovolj motivirani. Opornica za korekcijo ramenskega obroča pride v poštev, ko ima pacient ramena ekstremno naprej ali pri asimetrijah v položaju obeh ramen. V obeh primerih je pomembno, da je opornica pravilno nameščena, da opora ni prevelika oziroma premajhna.

Za dodatne nasvete smo vam na voljo v naši ordinaciji Synovia, Taborska cesta 38d, Grosupulje. Prosimo vas, da ste predhodno naročite na info@synovia.si ali po telefonu 031 318 340.

Lep pozdrav,
Stef Harley Synovia