Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

S podrobnim pregledom (anamnezo, funkcionalnimi testi …) ugotovimo in opredelimo pacientove težave. Ker v Synovii delujemo holistično (celostno), vedno stremimo k temu, da odkrijemo vzrok za nastanek težav in posledično bolečine. Vzrok za nastanek bolečine v hrbtu je lahko v napačni drži, zamaknjeni medenici, povišanem ali znižanem stopalnem loku itd. Za določitev vzroka bolečine v hrbtu naredimo analizo drže s programom GPS400. S tem dobimo dodatne informacije, ki nam pomagajo pri določanju terapije in odpravljanju vzroka za nastanek bolečine. Pri obravnavi pacienta z bolečinami v hrbtu uporabljamo manualne tehnike sproščanja obhrbteničnih mišic, kot so mobilizacija in manipulacija ledvene in prsne hrbtenice in dihalne vaje. Največji poudarek namenimo individualni terapevtski vadbi. Terapevtska vadba vključuje vadbo za krepitev mišic in raztezanje. Z njo želimo čim bolj minimalizirati tveganje za ponovno poškodbo. Paciente terapevtske vaje naučimo, tako da jih lahko izvajajo tudi doma.

Kadar je vzrok za nastanek bolečine v hrbtu v stopalnem loku, ga korigiramo z ortopedskimi vložki, ki so izdelani posebej za vas in vaše potrebe.

Kako si lahko pomagate sami?

Akutna bolečina v hrbtu traja od nekaj dni do nekaj tednov. V akutni fazi je pomembno, da si vzamete nekaj dni počitka, se izogibate sedenju, dvigovanju bremen ter nenadnim gibom. Če bolečina po nekaj tednih ostaja enaka oziroma postane še hujša, priporočamo obisk v naši ordinaciji. Prav tako priporočamo obisk v naši ordinaciji, če bolečina traja več kot nekaj tednov, če se širi v noge, če čutite mravljinčenje, se ne morete dvigniti na prste ali čutite omrtvelost.

Kaj je diskus hernija?

Če statistični podatki veljajo, tudi vi spadate med veliko večino ljudi, ki jih je vsaj enkrat v življenju »uščipnilo v križu«, kot temu pravimo v pogovornem jeziku.

Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo tednov, pri nekaterih ljudeh pa se sprevrže v kronično. Bolečina je eden od ključnih znakov hernije diska. Lahko je zelo močna, vendar zgolj na osnovi nje ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za hernijo diska. Bolečino v ledveni hrbtenici lahko povzročijo številni vzroki: utesnitev živcev, zdrs vretenca, obraba sklepov med dvema vretencema, bolečine mišičnega izvora … Vse to se kaže z bolečino v križu ali v križu in v nogi.

Simptom hernije diska je bolečina, ki se širi po nogi navzdol, pod kolenom po zadnji strani okončine, pridruži pa se ji lahko mravljinčenje in morda tudi izguba mišične moči. Najbolj skrb vzbujajoči simptom je izguba funkcije nadzora blata in vode. Govorimo o sindromu kavde ekvine. V tem primeru in v primeru akutno nastale pareze, ko popustijo mišice na nogi, je potrebna takojšnja operacija, in sicer v roku 12 ur od začetka simptomov, sicer so spremembe nepopravljive.

Vzroki zanjo so resnično raznoliki, eden od pogostejših in bolečinsko zelo izrazit pa je zdrs medvretenčne ploščice oziroma hernije diska. Gre za degenerativni proces v hrbtenici. Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema in hkrati največja neožiljena struktura v telesu, ki je podvržena zgodnjim obrabnim degenerativnim spremembam. Ena od posledic degenerativnih sprememb je hernija diska, ki pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, navadno v smeri poteka živcev. Posledica hernije diska je bolečina v križu in/ali bolečina v nogi.

Degenerativne spremembe z leti pripravljajo teren in okoliščine, v katerih pride do hernije medvretenčne ploščice. To se najpogosteje zgodi v trenutku, navadno zjutraj, ko je ploščica hidrirana – čez dan namreč vsebnost vode v ploščici pada. Ko je vsebnost vode največja, je največja tudi verjetnost, da pride do izbočenja ploščice. Pogoji za to se ustvarjajo leta. Medvretenčna ploščica je posledica fisur ali razpok v vezivnem obroču, skozi katerega potem pride do izbočenja jedra, čemur pravimo hernija diska.[/text_output]

Delite prispevek