Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

Pri skoliozi je treba ugotoviti, kakšna je pravzaprav deformacija hrbtenice, ki jo je skolioza povzročila ter vzrok za skoliozo. V Synovii si pomagamo z analizo drže z GPs400, kjer ugotovimo odstopanja. Z dobljenimi rezultati sestavimo program terapevtskih vaj, ki jih pod našim nadzorom tudi izvajate. Zelo pomemben je nadzor nad napredkom, zato vsake 2-3 mesece naredimo ponovno analizo drže z GPS400 ter preverjamo napredek in učinek terapevtskih vaj. V primeru, da je vzrok za skoliozo v stopalih, le-te korigiramo z ortopedskimi vložki. Treba se je zavedati, da pri skoliozi ne moremo vplivati na kosti, ki so se že deformirale, lahko pa vplivamo na mišice. Za trajne rezultate je nadvse pomembna velika samodisciplina ter nadzor drže. Zraven rednega izvajanja vaj je nadvse pomembno, da sami ali v Synovii kontrolirate svojo držo. S tem želimo preprečiti, da se vrnete nazaj v skoliozno držo.

Kako si lahko pomagate sami?

Aktivno življenje, veliko gibanja (hoja, nordijska hoja, plavanje), zavedanje svoje drže in redna telovadba.

Kaj je skolioza?

Skolioza je tridimenzionalna deformacija hrbtenice in telesa, ki se povečuje z rastjo. Nastane lahko zaradi prirojenih napak pri oblikovanju vretenc in hrbtenjače, zaradi prirojenih ali pridobljenih bolezni živčno-mišičnega tkiva, lahko pa tudi zaradi prirojenih ali pridobljenih napak v vezivnem tkivu. V 80 odstotkih primerov ne poznamo natančnega vzroka za njen nastanek. Skolioza največkrat ne vpliva na kakovost življenja, vendar je treba nekatere otroke in mladostnike redno opazovati, saj ne vemo, v katerih primerih bo tako napredovala, da bi brez zdravljenja utegnila povzročiti resne težave v odrasli dobi.

Zdrava hrbtenica je ravna; če jo pogledamo od zadaj, so vretenca v vertikalni osi simetrična desno-levo. Pogled od strani kaže fiziološke krivine v obliki črke S, in sicer vratno lordozo (vbočenost), prsno kifozo (izbočenost) in ledveno lordozo. Pri skoliozi se hrbtenica in telo spremenita v vseh treh razsežnostih. Pojavi se stranski odklon od normalne vertikalne osi, v navpični ravnini se spremeni fiziološka prsna krivina, nastopi pa tudi osna rotacija vretenc, ki oblikujejo krivino. Deformacija, ki lahko nastane pri otrocih od rojstva do konca rasti (do 16. leta), nastane v vseh treh ravninah hkrati. Krivina narašča v obdobjih pospešene rasti. Z večanjem krivine se spreminjajo tudi okoliški deli telesa, ki postane zvito, nesimetrično.[/text_output]

Delite prispevek