Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

Teniški in golf komolec sta najbolj pogosti poškodbi komolca. Zelo pomembno je, da najprej z natančno diagnozo ugotovimo, kakšne težave pravzaprav imate in izločimo morebitne druge poškodbe. Obe stanji zdravimo podobno kot vse tendinitise. Z ultrazvočno in laser terapijo pospešimo celjenje tkiva. Na samem narastišču delamo prečno frikcijo, ki pospeši celjenje in odpravlja brazgotine. Mišice, ki so preobremenjene, sprostimo z manualno masažo globokega tkiva. Mišično ovojnico sprostimo z manualnimi tehnikami. Pomembna je tudi mobilizacija komolca ter edukacija pacienta o vajah in ukrepih.

Kako si lahko pomagate sami?

Pri epikondilitisu ali teniškem/golf komolcu je potrebno izključiti vse dejavnike, kjer se pojavlja preobremenitev (šport, delo z računalnikom/miško, igranje klavirja …). Prizadeti del hladimo večkrat dnevno, preobremenjene mišice raztegujemo. Pomembno je, da jih tudi okrepimo (vaja rotacije komolca z napol polno stekleničko).

Kaj je bolečina v komolcu?

Gre za zelo pogost bolečinski sindrom komolca, ki ni povezan le z igranjem tenisa. Pogosto se pojavlja tudi pri ljudeh, ki precej fizično obremenjujejo roko in podlaket, zlasti z izvajanjem ponavljajočih se gibov dorzifleksije v zapestju (gib dlani navzgor od podlage). Do takšnega preobremenjevanja lahko prihaja tako med fizičnim delom kot tudi pri pogostem delu z računalnikom (tipkanje, uporaba miške).

Bolečina se značilno pojavi po zunanji strani komolca, stopnjuje se pri obremenjevanju roke, včasih izžareva po hrbtišču podlakti. Vzrok zanjo je preobremenitveno vnetje skupnega narastišča kit na zunanji strani komolca. V zgodnji fazi lahko težave izzvenijo ob počitku. Poznamo jo tudi pod imenom teniški komolec.[/text_output]

Delite prispevek