Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

S podrobnim pregledom (anamnezo, funkcionalnimi testi …) ugotovimo in opredelimo pacientove težave. Ker v Synovii delujemo holistično (celostno), vedno stremimo k temu, da odkrijemo vzrok za nastanek težav in posledično bolečine. Vzrok za nastanek bolečine v hrbtu je lahko v napačni drži, zamaknjeni medenici, povišanem ali znižanem stopalnem loku itd. Za določitev vzroka bolečine v hrbtu naredimo analizo drže s programom GPS400. S tem dobimo dodatne informacije, ki nam pomagajo pri določanju terapije in odpravljanju vzroka za nastanek bolečine. Pri obravnavi pacienta z bolečinami v hrbtu uporabljamo manualne tehnike sproščanja obhrbteničnih mišic, kot so mobilizacija in manipulacija ledvene in prsne hrbtenice in dihalne vaje. Največji poudarek namenimo individualni terapevtski vadbi. Terapevtska vadba vključuje vadbo za krepitev mišic in raztezanje. Z njo želimo čim bolj minimalizirati tveganje za ponovno poškodbo. Paciente terapevtske vaje naučimo, tako da jih lahko izvajajo tudi doma.

Kako si lahko pomagate sami?

Blažje oblike išiasa je moč odpravljati z rednim raztezanjem, pri čemer se še posebej osredotočamo na spodnji del hrbta, zadnjico in zadnji del stegenske mišice.

Ob opori si pomagajte z naslednjimi vajami. Vsak položaj zadržite vsaj osem vdihov in osem izdihov ter ga večkrat ponovite.

Kaj je išias?

Išias je bolečina v zadnjici in nogah, ki nastane zaradi pritiska na išiadični živec v spodnjem delu hrbta, ritnih mišicah (piriformis syndrome) ali zadnji stegenski mišici (hamstring). Bolečina je akutna, zbadajoča in nepopustljiva. V katerem delu telesa se pojavi, je odvisno od tega, kateri od šestih živcev je stisnjen. Po navadi se bolečina pojavi v hrbtu, potuje po zadnjici v kolk in po nogi navzdol. Lahko se razširi do stopala. Včasih lahko občutimo tudi mravljince in odrevenelost.

Pogosti vzroki išiasa

Bolečina pri išiasu po navadi pride nenadoma in sunkovito in je običajno posledica napačno izvedenega giba. Lahko se pojavi čisto brez pravega vzroka. Bolečina v hrbtu se lahko pojavi v različnih stopnjah. Lahko je zmerna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je silovita in zelo močna. Vzroki so lahko naslednji:

  • hernija diska, ki je na tem predelu najpogostejši vzrok pritiska na živčno korenino,
  • spinalna stenoza: zožitev hrbteničnega kanala pritiska na živce,
  • spondilolisteza: zdrs enega vretenca preko drugega, to zoži kanal, skozi katerega poteka živec,
  • slaba telesna drža,
  • nenadni dvig ali obrat, še posebej, če mišice na takšno breme niso pripravljene,
  • osteoporoza, osteoartroza,
  • nosečnost; spremembe v telesu med nosečnostjo, vključno s povečanjem telesne teže, spremembo težišča v hrbtenici in hormonskimi spremembami, lahko povzročijo išias,
  • nategnjene mišice: v nekaterih primerih lahko išias povzroči vnetje nategnjene mišice, ki pritiska na živčni koren.
[/text_output]

Delite ta prispevek