Kako vam lahko pomagamo v Synovii?
Kako si lahko pomagate sami?
Kaj je bolečina v ahilovi tetivi (tendinopatija)?

Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

Vneta ahilova tetiva zahteva zdravljenje z različnimi ukrepi oziroma terapijami za lajšanje simptomov, ki so odvisni od faze poškodbe/bolečine. Priporoča se prilagoditev programa vadbe, v akutni fazi terapija z ledom (t. i. krioterapija), ultrazvočna terapija, globoka frikcijska masaža v kombinaciji z raztezanjem, dvig petnice z vložkom (heel pad) itd.

Kako si lahko pomagate sami?

Pri zdravljenju vnete ahilove tetive (tendinitisa) je najboljša preventiva, kar pomeni, da se izogibate dejavnikom tveganja za nastanek poškodbe. Če pa že pride do tendinitisa, je treba poskrbeti za resno kurativo, saj se lahko akutno stanje hitro spremeni v kronično (t. i. tendinoza).
Ko je ahilova tetiva poškodovana/boleča, jo smemo obremeniti, vendar le do praga bolečine. Popoln počitek ni priporočljiv (razen pri hudi bolečini), saj obremenitev kite stimulira regeneracijo in remodelacijo kolagena v kiti.

Kaj je bolečina v ahilovi tetivi (tendinopatija)?

Prvi in glavni znak tendinopatije Ahilove kite je bolečina, ki se običajno pojavi na začetku in koncu treninga, vmes pa izgine oz. je v mejah tolerantnega. V akutni fazi je kita vidno zatečena (približno 2 do 6 cm nad narastiščem), na tem mestu se lahko čuti in zatipa tudi »škripanje«, ki je posledica izločanja fibrinogena iz tekočine okoli kite. Bolečina se lahko stopnjuje do te mere, da moti tudi vsakodnevne aktivnosti (hoja, hoja po stopnicah …). Značilna je tudi jutranja bolečina in okorelost kit (takoj ko vstanemo), ki se zmanjša po nekaj minutah hoje. Pri kronični tendinopatiji je škripanja manj, zatipati pa je mogoče nekakšne vozle, ki naj bi bili značilni za že nastale degenerativne spremembe.

Počitek običajno zmanjša bolečino, vendar se pogosto po nekaj treningih postopno spet pojavi. Terapija ahilove tetive je zelo priporočljiva, če opazite, da se bolečina pojavlja po vsaki aktivnosti ali naslednje jutro. Začetna faza bolečine zahteva praviloma manj terapij. Bolečina v ahilovi tetivi se pogosto pojavi tudi pri otrocih in odraščajoči mladini, še posebej pri športnikih v obdobju pospešene rasti.[/text_output]

Delite objavo