Kako vam lahko pomagamo v Synovii?
Kako si lahko pomagate sami?
Kaj je zvišan ali znižan stopalni lok?

Kako vam lahko pomagamo v Synovii?
V Synovii vam s stabilometričnimi meritvami merimo višino stopalnega loka. S pomočjo meritev ugotovimo, kakšen je vaš stopalni lok: spuščen=pes, planus=platfus ali zvišan=pes cavus. Obe stanji sta abnormalni in sta lahko vzrok za napačno držo in posledično bolečine v kolenih/kolku/hrbtu/… Pri tabilometričnih meritvah merimo tud ravnotežje (20 sek) v različnih okoliščinah (zaprte oči, odprte oči, pogled v levo/desno, pogled navzgor, stisnjeni zobje, odprta usta, nagnjena glava levo/desno in okluzalna stabilizacija), ki nam dajo več informacij o ravnotežju in morebitnih vzrokih za slabo ravnotežje in posledično poškodbe. Meritve so nam v veliko pomoč pri preventivi in diagnostiki, kot ena izmed metod za ugotavljanje vzroka za nastanek poškodbe.

V primeru odstopanja pri meritvi stopalnega loka, le – tega korigiramo s pomočjo ortopedskih vložkov. Pravilen stopalni lok je eden izmed pogojev pravilne drže in izogibanju bolečin v kolenih/kolku/hrbtu oz preprečevanju poškodb.

Kako si lahko pomagate sami?
Vaja

Kaj je zvišan ali znižan stopalni lok?

Stopalo sestavlja šestindvajset kosti, ki so med seboj povezane v bolj ali manj gibljivimi sklepi. Tvorijo tri stopalne loke: notranji longitudinalni lok, zunanji longitudinalni ter sprednji transverzalni lok. Njihova oblika omogoča, da delujejo kot vzmet in nosi težo telesa ter absorbirajo tresljaje, ki so posledica gibanja. Tako zmanjšajo tveganje za poškodbo in olajšajo gibanja, kot so hoja, tek itd.

V fizioterapiji se največkrat srečujemo z notranjim longitudinalnim lokom, ki je lahko povišan (pes cavus) ali znižan (pes planus ali po domače ˝platfus˝). V obeh primerih gre za abnormalno stanje stopala, ki pa lahko vodi do poškodb in resnih težav ne nujno samo v stopalu.[/text_output]

Delite objavo