Kako vam lahko pomagamo pri Synovii?

Bolečino v vratu je treba najprej locirati (natančno določiti njeno lokacijo) ter poiskati njen izvor. S številnimi podrobnimi manualnimi testi ter diagnostičnimi postopki najprej odkrijemo vzrok bolečine. Vključno z vsemi strukturami v vratu (mišice, vretenca, medvretenčni sklepi …) v pregled vratnih bolečin vključimo tudi čeljustni sklep, ki je velikokrat vzrok za bolečine v vratu, vrtoglavice, glavobole itd.

V še podrobnejši pregled vključimo še analizo drže, kjer ne testiramo samo vratu, ampak celotno telo.

Ko pridemo do diagnoze ter vzroka bolečine, začnemo izvajati terapije ter odpravljati osnovni vzrok bolečine kakor tudi bolečino samo (s tem želimo zagotoviti, da se enaka težava ne bi ponovno pojavila).

Vrat je zelo zapleten segment telesa, in ker je v vratu veliko pomembnih žil in živcev, terapije ne vsebujejo naglih in sunkovitih gibov. Osredotočamo se na sprostitev vratnih mišic z različnimi manualnimi tehnikami (manipulacija mehkega tkiva, masaža globokega tkiva, raztegovanje, mobilizacija vratne hrbtenice, t. i. terapija trigger point– terapija mišičnih vozlov …) ter tako zmanjšamo pritisk na žile in živce v vratu. Paciente naučimo vaje za krepitev globokih mišic v vratu, ki jih lahko izvajajo tudi doma, tako da rehabilitacija poteka tudi v času med terapijami.

S svetovanjem se želimo izogniti dejavnikom za nastanek bolečine (največkrat je to prisilna pisarniška drža), oziroma dejavnike omejiti, da zmanjšamo tveganje, da se bolečina ponovno pojavi.

Kaj lahko storite sami?

Redna in zmerna fizična aktivnost pozitivno vpliva na bolečine v vratu, saj izboljšuje odpornost organizma, izboljšuje psihofizično sposobnost in zmanjšuje strest. Najprimernejše aktivnosti so hitra hoja, lahkoten tek, plavanje in joga.

Ljudem, ki opravljajo pisarniško delo, priporočamo, da na vsake pol ure vstanejo ter razgibajo vrat in ramenski obroč.

VAJE

Kaj je bolečina v VRATU?

Bolečine v vratu je mogoče lokalizirati v vratu, se pa lahko prenašajo na ramo, po roki navzdol, na zgornji del hrbta ali glavo. Bolečina je lahko ostra, topa ali stalno prisotna in topa.

Kadar bolečina poteka po roki navzdol, jo lahko spremljajo pekoč občutek, mravljinčenje ali občutek težke roke. Bolečino, ki poteka po zgornjem delu hrbta navzdol, lahko pogosto čutimo kot pekoč občutek ali zbadanje, ki je ali stalno ali občasno.

Bolečino, ki se prenaša po glavi, pacienti pogosto opišejo kot glavobol s topo bolečino; če trpijo za glavoboli ali ne.

Bolečina v vratu je velikokrat povezana s slabo držo. K temu so nagnjeni predvsem ljudje, ki opravljajo pisarniško delo, in ljudje s prisilno (pisarniško) držo. Ob daljšem sedenju se glava počasi premika naprej, kar na daljši rok negativno vpliva na vrat in strukture v vratu ter okoli njega.[/text_output]

Delite prispevek