Najpogostejši vzrok za poškodbe pri tenisu je preobremenitev, približno tretjina vseh poškodb pa je nenadnih ali pa so posledica udarcev.

Preobremenitvene poškodbe najpogosteje prizadenejo ramena, zapestja ali komolce.

Two-thirds of tennis injuries are due to overuse and the other one-third is due to a traumatic injury or acute event. Overuse injuries most often affect the shoulders, wrists, and elbows.

Najbolj znana poškodba je teniški komolec, čeprav se pojavi najmanjkrat zaradi igranja tenisa. Link na teniški komolec.

Lower limb (ankleknee, and thigh) injuries are the most common tennis injuries. They are caused by the sprinting, stopping, pivoting, jarring and pounding nature of tennis. Lower limb tennis injuries are acute (e.g. ankle sprain) or chronic (e.g. knee tendonitis).

Upper limb (elbowshoulderwrist) injuries are usually caused by the high-velocity and repetitive arm movements required in tennis. These injuries tend to be overuse in nature (e.g.tennis elbow).

Back injuries and pain are common due to the rotation required to hit groundstrokes, and the combination of rotation, extension and lateral flexion involved in the serve.

Teniški komolec se pri rekreativnih igralcih tenisa pojavi zaradi ponavljajoče in čezmerne obremenitve mišic iztegovalk zapestja in prstov, ki se priraščajo na nadlahtnico. Bolečine sproži upogib zapestja navzgor proti uporu. Ta sindrom se lahko pojavi tudi pri nešportnikih. Zdravljenje obsega mirovanje roke, ledene obkladke, jemanje analgetikov. Ultrazvočno zdravljenje lahko pripomore k zmanjšanju vnetja. Če je bolečina huda in trdovratna, pridejo v poštev injekcije kortikosteroidih zdravil. Včasih je za sprostitev tetive potreben operativni poseg.

Poškodba rotatorne manšetne rame

Do tega pride zaradi hitrih gibov in rotacij (nadlaket).Večinoma je ta poškodba posledica napačnega serviranja. Poškodbo zdravimo s počivanjem, ledenimi obkladki in zdravili, kot je ibuprofen. Če bolečine ne popustijo v 7 do 10 dneh zdravljenja, obiščite svojega zdravnika.

Izvin zapestja

Zgodi se predvsem igralcem, ki veliko uporabljajo top-spin udarec, in pa pri napačni drži loparja.

Hrbtna bolečina je pri tenisu po navadi povezana s povečano in pretirano usločenostjo pri izvajanju začetnega udarca oziroma servisa. Predvsem starejši igralci tenisa imajo pogosto bolečine v hrbtu zaradi nastajajoče okornosti in artritisa. Z vsakodnevno vadbo trebušnih in hrbtnih mišic zelo zmanjšamo bolečine. Bolečina v hrbtu lahko popusti pri počitku na trdi žimnici ali deski. Omilijo jo tudi analgetiki in tople obloge. Če pa bolečina ne pojenja, če je zelo huda ali pa jo spremljajo še občutek šibkosti v nogi ali težave z obvladovanjem mehurja, morate takoj k zdravniku.

Bolečine v kolenu nastanejo predvsem zaradi obrabe hrustanca. Ta poškodba se pogosteje pojavlja pri profesionalnih igralcih in pa rekreativcih ,ki veliko igrajo. Nenaden zasuk v kolenu nategne vezi ali strga meniskus. Huda okvara sklepa, ki je pogosto posledica športne poškodbe, izzove hemartrozo (krvavitev v sklep), manjše poškodbe pa povzročijo sinoviitis (vnetje membrane).
Ahilova tetiva 

Sestavljajo jo mišice meč. Manjše poškodbe tetive so pogoste. Po navadi nastanejo zaradi nepravilne tehnike pri teku ali zaradi neprimerne obutve. Vse to lahko povzroči vnetje tetive (tendinitis) in natrganje vlaken. Take težave večinoma minejo s počitkom in fizioterapijo.
Ahilovo tetivo lahko pretrgajo močne nategnitve. V takih primerih je navadno potrebna operacija.

Zvin gležnja

Izvin gležnja je zelo pogosta poškodba pri tenisu. Povzroči jo vrtenje stopala prek njegove zunanje meje, zaradi česar se nategnejo in poškodujejo zunanje sklepne vezi. Zelo močan zvin lahko povzroči obsežne raztrganine sklepnih vezi, tako da je potreben kirurški poseg. Sami lahko zelo zmanjšamo nevarnost za poškodbo, tako da izberemo čevlje, ki so posebej namenjeni za igranje tenisa.

Pomembnost preventive v tenisu

Začne se že pri mladih igralcih.. analiza drže… drug šport, ki bo protiutež tenisu (asimetrični sport)