Ne glede na to, ali ste izkušen tekač ali ne, se vam lahko pojavijo bolečine v križu, kolku, stegnih, kolenih, mečih, stopalih in gležnjih.

Najpogostejši vzrok je mišično neravnovesje, ki učinkuje na biomehaniko in usklajevanje nog od medenice do stopala.

Najpogostejše poškodbe pri teku:.

  • spredaj boleče koleno, – link na kolenski sklep
  • bolečina na zunanji strani kolena, – link na sindrom iliotibialnega traka
  • bolečina na spodnji polovici goleni, – link na vnetje pokostnice
  • stresni zlom kosti – bolečina na dotik z možno blago oteklino. – link na stes zlom kosti

Kolenski sklep

To je pri tekačih najbolj obremenjen sklep in hkrati najbolj podvržen poškodbam.

Najpogosteje gre za »spredaj boleče koleno« – bolečina se pojavi v sprednjem delu kolenskega sklepa, blizu pogačice, in se poslabša pri dolgotrajnem sedenju oziroma pri hoji navzdol ali navzgor. Vzroki so lahko različni: hondromalacija pogačice (mehčanje hrustančnega tkiva na spodnji strani pogačice), tekaško koleno ali patelarni tendinitis, nestabilnost pogačice …

Kako si lahko pomagate sami in preventivni ukrepi:

vaje za krepitev in raztezanje štiriglave stegenske mišice, manualna (ročna) obravnava mišice, kar vpliva na drsenje iliotibialnega trakta, raztezanje mišic zadnje lože stegna in stabilizacijske vaje za koleno in gleženj.

Sindrom iliotibialnega trakta

Za ta sindrom je značilna bolečina na zunanji strani kolena, ki se navadno pojavi pri tekačih in kolesarjih po določenem času med obremenitvijo ali po njej in se lahko širi po zunanji strani stegna do kolka.

Kako si lahko pomagate sami in preventivni ukrepi:

raztezne vaje, izogibanje teku na nagnjeni podlagi ali teku navzdol ali navzgor. Miofascialno sproščanje z valjčkom:

Vnetje pokostnice

Bolečina se pojavlja v spodnji polovici goleni in je običajno najizrazitejša ob začetku teka. Prizadeti del je boleč na dotik.

Kako si lahko pomagate sami in preventivni ukrepi:

posvet o pravilni biomehaniki teka, ekscentrične vaje ter vaje za krepitev antagonističnih mišic (mišic, ki na istem organu opravljajo nasprotno funkcijo).

Stresni zlom kosti

Stresni zlom kosti je preobremenitvena poškodba, ki se običajno kaže kot drobna razpoka v kosti. Nadaljnja obremenitev lahko privede do popolnega preloma kosti. Tej poškodbi so bolj podvrženi tekači na dolge proge. Ob dlje trajajoči obremenitvi kosti in nezadostnem času regeneracije se pojavi blaga bolečina na treningu, ob nadaljnjih obremenitvah pa jo je moč čutiti tudi med treningom. Mesto poškodbe je občutljivo na dotik, mogoča pa je tudi blaga oteklina na mestu zloma. Velikokrat je lahko vzrok za stresno frakturo V. metakarpale nepravilna razporeditev teže v stopalih. Predvsem pri tekačih s povišanim stopalnim lokom se pojavlja veliko tveganj za stresno frakturo V. metakarpale.

Kako si lahko pomagate sami in preventivni ukrepi:

Posvet o pravilni biomehaniki teka, izbira pravilne tekaške obutve in vložkov, raztezne vaje in vaje za krepitev mišic spodnjih okončin.

Kako vam lahko pomagamo pri Synovii?

Najpogostejši vzrok za poškodbe pri teku je mišično neravnovesje. Pri Synovii testiramo mišice oziroma lastnostni njihovih kontrakcij s tenziomiografom TMG100. Tako dobimo jasne podatke o stanju mišic, kar nam pomaga pri lažjem oblikovanju individualnega programa terapevtskih vaj in terapij. Pri obravnavi pacientov s poškodbami, nastalimi pri teku, vedno pogledamo celo telo, po potrebi naredimo analizo drže s programom GPS400. Velik poudarek damo tudi pregledu spodnjega dela hrbta ter sakroiliakalnega sklepa, saj prav tam velikokrat leži vzrok za bolečine, ki sevajo v koleno ali stopalo.

Tekaški copati imajo vložke, ki so narejeni za več tisoč tekačev, ne pa za posameznika. Ker ima vsak posameznik drugačno stopalo oziroma stopalni lok, so lahko prav vložki v tekaških copatih vzrok za nastanek poškodbe. Zato vsakemu, ki se ukvarja s tekom, profesionalno ali rekreativno, svetujemo ortopedske vložke Formthotics, ki so narejeni po meri posameznika. V Synovii s stabilometričnimi meritvami testiramo razporeditev teže v stopalu, višino stopalnega loka (pes planus/t. i. platfus ali pes canus/zvišan stopalni lok) ter ravnotežje. Glede na rezultate meritev vam svetujemo in po meri izdelamo vložke Formthotics.

Kaj lahko storite sami?

Ko se pojavi bolečina pri teku, je vzrokov lahko več. Najpomembneje je, da zmanjšate obseg in intenzivnost vadbe. Boleči predel lokalno hladite 3–4x dnevno, najmanj 20 minut.

Po teku je zelo pomembno, da ne spuščate pravilnega ohlajanja in raztezanja. Če se bolečine v nekaj tednih ne umirijo ali če imate na poškodovanem delu telesa oteklino ali modrico, vam svetujemo obisk v naši ordinaciji.