Bolečina v ahilovi tetivi je po novejših spoznanjih degenerativne narave. Ponavljajoče mikropoškodbe in neuspešen proces celjenja v sami kiti onemogočajo ozdravitev. Zaenkrat je znano, da proces celjenja v primeru degenerativnih poškodb ne poteka tako, kot je to značilno za celjenje akutne poškodbe in strganje kite.

Ahilova tetiva v procesu staranja postane manj elastična. V kiti nastajajo manjše poškodbe kolagenskih vlaken, ki povzročijo vnetno reakcijo, oteklino in bolečino. Organizem skuša te poškodbe popraviti. Ker je prekrvavitev predvsem spodnjega dela kite slaba, ta proces ni vedno uspešen. Poleg tega je proces celjenja kit precej daljši od celjenja drugih mehkih tkiv, zato je tudi pričakovani čas do ozdravljenja temu primerno daljši. Če v tem času niso izpolnjeni vsi pogoji za celjenje, se pogosto zgodi, da poškodba ahilove tetive preide v kronično obliko.

Zadebelitev tkiva in bolečina se največkrat pojavita nekaj centimetrov nad narastiščem ahilove tetive na petnico. Pri tipanju se včasih čuti tudi rahlo škripanje. Če gre za boleče in oteklo narastišče ahilove tetive na petnico, gre za drugo obolenje, ki se imenuje haglundova peta ali haglundov sindrom. Pri preobremenitvenih poškodbah je značilno, da se težave pojavijo po spremembi intenzivnosti vadbe, po težkem delu, po spremembi tehnike treninga, spremembi obutve. Simptomi se postopno stopnjujejo. Počitek običajno zmanjša bolečino, vendar se pogosto po nekaj treningih postopno spet pojavi. Terapija ahilove tetive je zelo priporočljiva, če opazite, da se bolečina pojavlja po vsaki aktivnosti ali naslednje jutro. Začetna faza bolečine zahteva praviloma manj terapij. Bolečina v ahilovi tetivi se pogosto pojavi tudi pri otrocih in odraščajoči mladini, še posebej pri športnikih v obdobju pospešene rasti.

Ahilova tetiva
Zakaj ahilova tetiva boli?

Patološko ahilova tetiva boli zaradi vnetja (tendinitisa), akutnih poškodb, kjer pride do delnega ali popolnega pretrganja tetive, zaradi prevelike patološke sile, ki deluje na tkiva.

Ena najpogostejših in zaradi (običajno) dolgotrajnega zdravljenja najnadležnejših poškodb tekačev je tendinitis ahilove tetive. Vnetju ahilove tetive so poleg tekačev podvrženi tudi atleti (šprinterji, skakalci itd.), košarkarji, nogometaši, odbojkarji itd.

Največkrat so bolečine posledica mikroskopsko majhnih natrganin (mikropoškodb) in posledičnega vnetja tetive ali njene ovojnice. Tako se na kiti nalaga brazgotinasto tkivo, ki se lahko ponovno trga in brazgotini. Pojavijo se športne poškodbe.

Bolečina, ki je posledica kroničnih težav, ima več stopenj. Sprva ahilova tetiva boli le na začetku treninga, po dobrem ogrevanju pa bolečina izgine. Če takoj ne ukrepamo, se obdobja brez bolečin krajšajo. Sčasoma postane boleč celoten trening, spremljata ga tudi jutranja bolečina in okorelost pri prvih korakih. Če kljub bolečini treninge nadaljujemo, bolečina na izgine niti med mirovanjem. Zadnji stadij poškodbe je popolno pretrganje tetive, ki je posledica degenerativnih sprememb v kiti in njeni ovojnici.
Ahilova tetiva in vzroki bolečin

Najpogostejši vzroki bolečin, ki jih povzroča ahilova tetiva, so:
• prevelik obseg treninga v prekratkem časovnem obdobju,
• sprememba trdote ali naklona tekalne površine,
• zakrčene mečne mišice,
• nepravilna statika telesa in biomehanika gibanja,
• predhodne nesanirane poškodbe,
• neprimerna tekaška obutev,
• premajhna moč mišic meč
• pa tudi preutrujenost in navsezadnje starost.

Ahilova tetiva in zdravljenje

Boleča ahilova tetiva lahko tekaču onemogoči trening za več tednov ali mesecev. Podobno je pri drugih športnih disciplinah, kjer ahilova tetiva igra pomembno vlogo.

Pri zdravljenju vnete ahilove tetive (tendinitisa) je najboljša preventiva, kar pomeni, da se izogibate dejavnikom tveganja za nastanek poškodbe. Če pa že pride do tendinitisa, je treba poskrbeti za resno kurativo, saj se lahko akutno stanje hitro spremeni v kronično (t. i. tendinoza).

Ko je ahilova tetiva poškodovana/boleča, jo smemo obremeniti, vendar le do praga bolečine. Popoln počitek ni priporočljiv (razen pri hudi bolečini), saj obremenitev kite stimulira regeneracijo in remodelacijo kolagena v kiti.

Kaj lahko storimo za vas v Synovii?

Kaj lahko storite sami?

Vneta ahilova tetiva zahteva zdravljenje z različnimi ukrepi oziroma terapijami za lajšanje simptomov, ki so odvisni od faze poškodbe/bolečine. Priporoča se prilagoditev programa vadbe, v akutni fazi terapija z ledom (t. i. krioterapija), ultrazvočna terapija, globoka frikcijska masaža v kombinaciji z raztezanjem, dvig petnice z vložkom (heel pad) itd.