Kako vam lahko pomagamo v Synovii?

Rama je najbolj kompleksen sklep v našem telesu, zato je pomembno, da s pravilnim in natančnim pregledom ugotovimo diagnozo in vzrok za nastale bolečine. Ker je v današnjem času veliko prisilne drže (računalniki, telefoni, delo z rokami pred sabo …) je lahko velikokrat vzrok za bolečine v rami prav v položaju ram in glave. Zato v Synovii s programom GPS400 ocenimo držo in položaj ramen, ter tako odkrijemo, ali izločimo morebiten vzrok za nastale težave. Z vsemi informacijami pripravimo program terapij, ki lahko vključuje UZ, laser, TCare, najrazličnejše manualne tehnike, terapevtske vaje ter korekcijo morebitne nepravilne drže.

Kako si lahko pomagate sami?

Sami si lahko pomagate z vajami (link do vaje za sedeč položaj), prenehanjem z obremenitvijo, hlajenjem poškodovanega dela večkrat na dan.

 Kaj je bolečina v ramenskem obroču?

Ramenski sklep je po svoji anatomski zgradbi in funkciji eden najkompleksnejših telesnih sklepov. Omogoča največji obseg gibljivosti, kljub izredni fleksibilnosti pa hkrati zagotavlja tudi stabilnost roke. Zapletena zgradba in delovanje tega sklepa pa sta kriva tudi za pogostejše poškodbe.

Osnovno gibalo ramenskega obroča je t. i. mišična rotatorna manšeta, sestavljena iz več posameznih mišic, potekajočih v različnih smereh, ki kot nekakšna mišična kapa prekrivajo in premikajo ramenski sklep.

Tendinitis in bursitis ramenskega obroča

Pri tendinitisu gre za vnetje tetive mišice. Tetiva se zaradi preobremenitve, spremembe intezivnosti vadbe, spremembe načina vadbe,… razdraži in vname..

Kadar se na mestu mikropoškodb tetive tvorijo osifikacije oz. »kalcinacije«, stanje imenujemo tudi kalcinantni tendinitis.

Bursitis pomeni vnetje sluzne vrečke, ki je položena med deltoidno mišico in akromialnim odrastkom lopatice, in nastane zaradi enakega vzroka – ponavljajočega stisnjenja burze pod kostni akromialni odrastek.

Poškodba mišic rotatorne manšete

Do spontane poškodbe (ruptura, strganje) mišic rotatorne manšete najpogosteje pride pri osebah, starejših od 40 let, in sicer že zaradi manjše preobremenitve in degenerativnih sprememb tetiv (tudi v sklopu utesnitvenega sindroma), pri mlajših osebah pa je pogostejši vzrok neposredna poškodba oziroma padec na ramo.

Bolniki opisujejo bolečino nad zgornjim delom deltoidne mišice, zaradi oslabele moči mišic pa težko dvignejo roko nad nivo horizontale (običajno niti do tam ne) in so zelo ovirani pri oblačenju zgornjega dela telesa in opravilih nad višino glave.

Vnetje sklepne ovojnice

Vnetje sklepne ovojnice s strokovnim izrazom imenujemo adhezivni kapsulitis, žargonsko pa tudi »zamrznjena rama«. Kot namiguje ime, je gibanje v rami s to okvaro močno zavrto in boleče. Stanje običajno nastopi po poškodbah in udarcih v ramo, lahko pa tudi v sklopu revmatskih bolezni. Vnetju sklepne ovojnice sledi nastanek zarastlin v sklepnem prostoru, zmanjša se količina sklepne tekočine, ovojnica pa sčasoma izgubi prožnost ter postane neelastična in praktično onemogoča gibanje v ramenskem sklepu.
Zdravljenje sestoji iz protibolečinske fizikalne terapije, usmerjenih in asistiranih vaj za ohranjanje gibljivosti, uživanja protibolečinskih in protivnetnih zdravil, smiselna je tudi injekcija protivnetnega sredstva v sam sklep (»blokada«), ki umiri bolečino, hkrati pa zaradi dodanega volumna zdravila ovojnico raztegne in delno potrga zarastline. Ravno zaradi tega bolniki nekaj dni po injekciji občutijo še nekoliko močnejšo bolečino, ki pa nato izzveni oziroma se bistveno omili.

Pri izrazito omejeni gibljivosti je možen tudi kirurški poseg, s katerim se sprosti in razširi sklepno kapsulo (kapsulotomija oziroma kapsulorafija).

Osteoartroza ramenskega sklepa

Ramenski sklep ne sodi med nosilne sklepe in je zato redkeje kot drugi sklepi prizadet zaradi artroze. Osteoartroza je bolezenski proces, prehitro in prezgodnje propadanje hrustančne plasti v sklepu, ki je odraz izgubljanja vsebnosti vode in neuspešnega nadomeščanja hrustančne medceličnine s tvorbo le-te v hrustančnih celicah. Propadanju sklepnega hrustanca se v kasnejših obdobjih pridružijo tudi spremembe na kostni površini sklepa (zgostitev kostnine, tvorba kostnih izrastkov), sklepni ovojnici ter tetivah in mišicah v okolici sklepa.
Bolniki težave opišejo kot bolečino, ki je locirana bolj nad sklep med lopatico in ključnico in se značilno poveča z obremenitvijo sklepa ter umiri s počitkom, ter kot omejeno gibljivost v rami, lahko pa je opazno tudi otekanje sklepa.

Okvare v kitah rotatorne manšete

Na večjo pogostost okvar kit rotatorne manšete pri starejših vplivajo degenerativne spremembe, ki se po 40. letu začnejo pojavljati v kolagenih vlaknih teh kit, kar postopno zmanjšuje njihovo elastičnost ter odpornost proti obremenitvam in poškodbam.

Sprva se bolečine lahko pojavljajo le med obremenjevanjem ramena ali neposredno po obremenitvi. V teh zgodnjih fazah okvare v kitah rotatorne manšete opažamo preobremenitveno vnetje in otekanje.
Če se preobremenjevanje nadaljuje in stopnjuje, lahko postopno pride do natrganja ter kasneje tudi do popolnega pretrganja kit. Takšno stopnjo okvare običajno spremlja stopnjevanje bolečin, ki pogosto postanejo stalne in jih pacient čuti tudi ponoči. Neredko je nastop izrazitejših težav povezan z lažjo poškodbo, kot je poteg za roko ali spodrsljaj, pri katerem se opremo na roko.[/text_output]

Delite objavo