Kako vam lahko pomagamo pri Synovii?

Glavobole ljudje velikokrat spregledajo in jih ne povezujejo s težavami v vratu. Pri pregledu pacienta z glavoboli obvezno napravimo pregled vratu in vratne hrbtenice. Glavobole uspešno zdravimo z manualnimi tehnikami (t. i. terapija trigger point, manipulacija mehkih tkiv, masaža globokega tkiva) in pogosto pridemo do izjemnih rezultatov. Ko sta vzrok za glavobole nestabilnost sklepov med vretenci ter slaba drža glave, zraven naštetih tehnik uporabljamo tudi terapevtske vaje, s katerimi želimo zboljšati držo in zmanjšati tveganje za pojav glavobola.

Kako si lahko pomagate sami?

Redna zmerna telesna aktivnost (vaje ), izogibanje fizičnemu in psihičnemu stresu lahko pozitivno vplivajo na odpravo glavobolov.

Tipi glavobolov:

Tenzijski glavoboli

Najpogostnejši glavoboli so prav tenzijskega tipa. To so običajni, vsakodnevni glavoboli, ki jih je večina ljudi nekoč že občutila.

Glavobol tenzijskega tipa lahko občutimo kot stalno bolečino, ki prizadene obe strani glave. Lahko ga spremljata tudi skrčenje vratnih mišic in pritisk za očmi. Običajno traja od ene do šest ur; pri nekaterih ljudeh lahko vztraja celo več dni. Točnega vzroka za glavobol tenzijskega tipa ne poznamo, vendar obstajajo določena stanja in okoliščine, ki ga lahko sprožijo, na primer stres, škiljenje, slaba telesna drža, močna sončna svetloba.

Glavobol v skupkih

Glavoboli v skupkih so tretja vrsta primarnih glavobolov. Ti redki, a uničujoči glavoboli povzročajo intenzivno bolečino okoli enega očesa. Pojavljajo se v skupkih in trajajo strnjen mesec ali dva ob istem letnem času.

Najpogostejši razlogi za bolečine so migrena, cervikogeni glavobol ter krčenje mišic. Ob vztrajnem glavobolu, ki povzroča slabost, bruhanje, zamegljen vid, nepričakovane padce ali omotičnost, je treba obiskati zdravnika.

Migrena je 5 ali več napadov glavobola, ki lahko trajajo od 4 do 72 ur, če se ne zdravijo.

Ljudje migreno opisujejo kot udarjajočo ali razbijajočo bolečino na eni strani glave ali obeh.

Cervikogeni glavoboli (glavoboli, ki izhajajo iz vratu) so običajno povezani s travmo, kot je udarec po glavi, denimo pri ragbiju, slaba stabilnost sklepov ali poškodbe vratnih vretenc. Najprimernejša oblika zdravljenja je fizioterapija.

Glavoboli, povezani s krčenjem mišic, se zaradi kopičenja napetosti pogosto stopnjujejo. Običajno se poslabšajo čez dan in do konca tedna, pojavljajo pa se prek čelnega režnja in na zatilju.

Pri nemalo ljudeh so glavoboli ali obrazna bolečina povezani z motnjo, okvaro ali boleznijo lobanje, vratu, oči, ušes, nosu, sinusov, zob, ustne votline ali drugih struktur obraza ali lobanje.[/text_output]

Delite prispevek